Waarom een simpel ‘hallo’ ons gelukkig maakt.

26-09-2022

Zomaar een vreemde gedag zeggen of vriendelijk toeknikken. Wat doet het met ons als we elkaar weer vaker begroeten op straat? Onderzoek wijst in ieder geval uit dat het ons gelukkiger maakt. 

Blogster Michèle probeerde het een weekje uit.   

"Als iemand naar mij glimlacht op straat heeft dat zeker een positieve invloed op mijn humeur. Zo simpel en zo effectief. Ik blijk niet de enige, zo stelt internationaal wetenschappelijk onderzoek, een glimlach of zelfs een knikje maakt dat we ons meer verbonden voelen. In een maatschappij waar individualisme hoogtij viert is een spontane begroeting op straat bijna een uitzondering geworden. We kennen onze buren vaak niet eens en zijn langer binnen dan vroeger, toen er nog geen televisie bestond. Ook spenderen we vaak lange dagen op het werk. 

De lift en het bos als begroetplaats nummer 1.

Ik begin tijdens een boswandeling met een vriendin. Ik speel op safe om er even in te komen. Ik schat het bos in als een plek waar niet raar wordt opgekeken bij een begroeting. Dat klopt ook, want uit het onderzoek van Q-music blijkt dat we elkaar bijna het vaakst in het bos begroeten, deze plek staat op de tweede plaats, na de lift en nog voor een winkel. Dat wordt me erg duidelijk tijdens de wandeling, vaak ben ik niet eens de eerste die groet, maar zijn voorbijgangers me net voor. En als ik wel de eerste ben, krijg ik vaak niet alleen een begroeting terug, maar ook een brede glimlach als bonus. Een goed begin is het halve werk! "

Lees alle bevindingen van Michèle in SamenGezond.

Ook zin om de RAK's van het moment uit te testen en erover te bloggen? 
Geef een seintje en je avonturen worden hier gepost.